Deneyimsel oyun terapisinin kurucusu Byron Norton der ki “Balık için su, maymun için orman ve kaktüs için çöl neyse çocuk için de oyun odur.”
Çocuklar çoğu zaman konuşarak kendilerini ifade edemezler. Kendilerini ifade etme dili oyundur. Oyuncaklar ise onların kelimeleridir. Yetişkinler terapide kendilerini sözel olarak anlatabilirken çocuklar oyun ve oyuncaklar aracılığıyla duygusal, fiziksel ihtiyaçlarını oyun terapisiyle gösterir. Çocuk oyun odasına adım attığında yaşam deneyimlerine doğru bir yolculuk başlar. Bu yolculuk her çocukta farklı bir süreç olarak işler kimi zaman çok sancılı olabilir. Bu sancılı durum iyileşme yolunda olağan bir durumdur. Çocuğun yaşadığı her duyguya yer açılır ve yaşanılan problemlerin altındaki ihtiyaçlara odaklanılır. Oyunla çocuk kendini iyileştirir.
Deneyimsel oyun terapisi ebeveyn ve çocuk güvenli bağlanmasını önemseyen ilişki odaklı bir yaklaşımdır. Oyunun kendisi müdahaleci etkiye sahiptir ve çocuğu doğuştan gelen iyi olma haline ulaştırır. Böylece çocuk iyileşmeye, değişmeye ve uyum sağlamaya başlar.